Wat zijn slaapstoornissen

Slaapstoornissen zijn aandoeningen waarbij op de een of andere manier de slaap in negatieve zin wordt beïnvloed. Indien dit langere tijd bestaat wordt het functioneren overdag daardoor sterk beïnvloed. Het is een grote groep aandoeningen, waarvan OSAS, obstructief slaapapneu syndroom de bekendste is

Stacks Image 198
Slaapstoornissen kunnen primair of secundair optreden. Een primaire slaapstoornis heeft geen onderliggende oorzaak op lichamelijk of psychisch gebied, terwijl er bij een secundaire slaapstoornis een directe oorzaak is aan te wijzen zoals angst, depressie en verschillende lichamelijke ziekten.
Bij de secundaire slaapstoornissen ligt de behandeling op het terrein van de aandoening die het probleem veroorzaakt. De angststoornis of depressie moet adequaat worden behandeld, net als de onderliggende lichamelijke onderzoek eerst zal moeten worden behandeld. Van sommige aandoeningen is de samenhang met de slaapstoornis wat makkelijker aan te tonen dan van andere aandoeningen.
PRIMAIRE SLAAPSTOORNISSEN

Dyssomnie alles stoornissen die direct met de slaap zelf te maken hebben. Problemen met inslapen, doorslapen, wakker worden en de duur van de slaap vallen onder deze groep. Binnen de groep wordt de volgende verdeling gehanteerd:
  • Insomnia ofwel slapeloosheid door het niet kunnen in- of doorslapen, gestoorde slaap of klachten door problemen met de duur van de slaap
  • Hypersomnie met een overmatige slaperigheid ondanks normale slaap. Er is sprake van slaapbehoefte overdag, waarbij de patient soms spontaan in slaap kan vallen met alle risico’s van dien.
Parasomnie waarbij er gedurende de slaap afwijkende gedrag optreedt zonder dat de betrokkene hiervan wakker wordt. Hiertoe behoren aandoeningen als tandenknarsen, bonken, slaapwandelen enz.
HOE WORDT DIAGNOSE GESTELD

Poly(somno)grafie (PSG) is de meest gebruikte registratie van de slaap. Daarnaast zijn er meer specifieke onderzoeken zoals het onderzoek door de KNO-arts van de slaap en het KNO gebied tijdens een narcose. Ook op het gebied van de neuroloog kunnen meer specifieke onderzoeken plaatsvinden zoals het onderzoek van het hersenvocht middels lumbaalpunctie (ruggeprik).
Stacks Image 204
Bij de poly(somno)grafie wordenj heel veel gegevens verkregen. De ademhalingsbewegingen worden gemeten, evenals de luchtstroom.
Er wordt vastgelegd of en wanneer er op de zij of rug wordt geslapen. Het snurken wordt geregistreerd, zowel in frequentie als in luidheid. Tevens wordt het zuurstofgehalte gemeen met een registratie op de vinger. Bij een polysomnografie wordt t.o.v. de polygrafie ook de hersenactiviteit vastgelegd, de oogbewegingen geregistreerd en vaak ook nog de beenbewegingen.
MEER LEZEN
Stacks Image 223
Nederlandse Vereniging Slaapapneu Patiënten De vereniging voor patiënten met slaapstoornissen. Heel veel informatie over slaapklinieken, leveranciers etc. Zeer actieve vereniging met een zeer actief bestuur. Eigen magazine en veel bijeenkomsten
Stacks Image 214
Nederlands Slaap Instituut (NSI) Het centrum voor al uw vragen over slaapstoornissen, landelijke werkzaam, multidisciplinair team van medisch specialisten en uniek, de polysomnografie bij de patient thuis! Spreekuren in heel Nederland.