De Longarts

Het vakgebied longziekten is in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaan als een specialisatie binnen het vakgebied van de interne geneeskunde.

De longarts, voluit arts voor longziekten en tuberculose, houdt zich bezig met de diagnostiek en de behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel. Waar de cardioloog zich bezig houdt met de aandoeningen van met name het hart, heeft de longarts een breder gebied dan alleen maar de longen.

Het zijn de bovenste luchtwegen, startend onder het gebied waar de KNO arts zich bezig houdt, de diepere luchtwegen, maar daarnaast ook de longen zelf, de ademspieren, de vaten van en naar de long en de aandoeningen van de borstwand.

De longarts gebruikt voor de diagnostiek een groot aantal diagnostische middelen en methoden, zowel invasief als non-invasief, dat wil zeggen inwendig in de patient als niet inwendig.

De mogelijkheden zijn o.a. de bronchoscopie, dat is het met een dunne flexibele camera in de luchtwegen kijken, maar ook het longfunctie onderzoek, waarbij de inhoud en prestaties van de luchtwegen worden gemeten. Daarnaast maakt de longarts voor zijn diagnostiek veel gebruik van de beeldvormende technieken zoals de röntgenfoto’s en echografisch onderzoek.

Het vak kent veel aspecten van de chronische zorg, zoals bij COPD. De longarts is naast de internist-oncoloog het enige specialisme dat zelfstandig (in teamverband) oncologische diagnostiek en behandeling biedt aan de patient met long oncologische problematiek.

Naast de chronische zorg is er ook de acute geneeskunde op de Spoedeisende Hulp en de Intensive Care

De Opleiding

Na eerst de universitaire opleiding geneeskunde te hebben gevolgd (6-7 jaar) start de opleiding tot longarts met 2 jaar opleiding algemene interne geneeskunde met o.a. stage cardiologie. In deze periode participeert de arts in alle opleidingsactiviteiten en cursussen van de interne geneeskunde.

Na deze twee jaar vangt de specifieke opleiding longgeneeskunde aan.

Deze fase kent een aantal verplichte en keuze stages. Er wordt kennis en ervaring opgedaan in de pulmonale oncologie, interstitiële longziekten, COPD, slaap gerelateerde ademhalingsstoornissen en tuberculose. Daarnaast voortzette ervaring in de acute geneeskunde en intensive care.

Tijdens de opleiding moeten ook wetenschappelijke inspanningen worden gepleegd, in ieder geval minimaal één wetenschappelijk artikel in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift.

Tijdens de opleiding volgt de longarts in opleiding uitgebreid cursorisch onderwijs in de vele onderdelen van de longgeneeskunde.

De totale opleiding duurt 6 jaar.

Meer informatie op www.nvalt.nl